Otrdiena, 2024. gada 14. maijs

Vārda diena: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Klajā nāk Latvijas Radio pasaku lietotne ar vairāk nekā 400 klausāmpasakām

Informācija medijiem

29.04.2024.

Klajā nāk Latvijas Radio pasaku lietotne ar vairāk nekā 400 klausāmpasakām

Ņemot vērā sabiedrības pieprasījumu pēc audiosatura bērniem, Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni – „Latvijas Radio pasakas”, kur mūsdienīgā veidā apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām. Lietotne pieejama latviešu valodā un lejupielādējama bez maksas. Pirmās audiopasakas Latvijas Radio ieskaņojis jau pirms 60 gadiem, un tagad tās klausītājiem būs pieejamas vēl ērtākā formātā. Ceļā, brīvbrīžos vai pirms miega – Latvijas Radio pasaku lietotne būs jaunāko klausītāju sabiedrotais dažādos ikdienas mirkļos. 

„Latvijas Radio digitālās auditorijas dati uzskatāmi parāda, ka bērnu saturs, tostarp, pasakas, ir ļoti pieprasīts lietotāju vidū. Datu analīze par satura straumēšanu trešo pušu platformās liecina, ka bērniem veidotais audio saturs ir raidierakstu topu pirmajās vietās. Piemēram, straumēšanas platformā Spotify patērētākais Latvijas Radio saturs ir „Labu nakti – pasakas,” pauž Latvijas Radio valdes locekle programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos Ieva Aile.

Audio pasakas bagātina mazo klausītāju valodu, attīsta iztēli un radošumu, kā arī ļauj atpūsties no vizuāliem stimuliem, kas mūsdienu digitālajā laikmetā ir īpaši svarīgi. Pasakas attīsta bērnu domāšanu un prasmi izpaust emocijas, kā arī rada drošu vidi, kur mācīties labāk izprast apkārtējo pasauli un morāles principus. 

„Pasakās ir ļoti liela daļa patiesības un dzīves gudrības, un esmu pārliecināta, ka bērni pasakas saprot labāk nekā pieaugušie. Bērnu emocijas ir patiesas un īstas. Pasakām pēc savas būtības ir arī terapeitisks raksturs – iziet cauri dažādiem etapiem, lai nonāktu pie laimīgām beigām. Pasakām ir nezūdoša vērtība – tajās slēpjas burvība noticēt, pat, ja tās ir tikai pasakas. Tieši tādēļ nav pārsteigums, ka bērni tās joprojām klausās. Šogad Latvijas Radio ik vakara pasaciņa „Labu nakti – pasakas” atzīmē jau savu 60. dzimšanas dienu,” norāda Latvijas Radio „Radioteātris” vadītāja Māra Eglīte. Viņa arī iesaka pasakas klausīties kopā ar bērniem un izskaidrot un pārrunāt dzirdēto. „Pasakas ir tiltiņš starp bērnību un pieaugšanu, kas būtībā pavada visu dzīvi.”

Latvijas Radio pasaku lietotne ir pielāgota tā, lai būtu ērti lietojama un droša arī pašiem mazākajiem. Pasakas iespējams meklēt pēc autora, nosaukuma, teicēja vai kategorijas. Tāpat savas mīļākās pasakas iespējams atzīmēt ar sirsniņu, lai tās būtu ērti klausīties arī atkārtoti. 

Lietotnē pieejamas gan dažādu tautu pasakas, gan latviešu un cittautu autoru oriģinālpasakas, aptverot visplašāko tēmu loku – sākot no dzīvniekiem un dažādiem mistiskiem un mītiskiem tēliem un beidzot ar princešu un karaļu piedzīvojumiem. Tāpat nav aizmirstas pasakas par brīnumiem, kas jaunākajos klausītājos atraisīs spēju ticēt neiespējamajam. 

„Lai klausītāji iemīļotu un atrastu arvien jaunas pasakas, tās grupējām kategorijās, kas ļauj saprast, ko sagaidīt: pasakas par brīnumiem, dzīvniekiem, varoņiem, rūķiem, arī spoku stāsti, pasakas par viltniekiem un gudriniekiem, tāpat arī pasakas un stāsti, kas atbilst gadalaikiem. No dārgumu lādes izcēlām arī ļoti pazīstamu autoru pasakas un stāstus: Imanta Ziedoņa, Margaritas Stārastes un Kārļa Skalbes pasakas, „Vinniju Pūku”, Brāļu Grimmu un Hansa Kristiana Andersena pasakas,” stāsta Latvijas Radio Multimediju satura galvenā redaktore Justīne Savitska.

Lietotnē „Latvijas Radio pasakas” pieejamas vairāk nekā 400 pasakas, kas īpaši piemērotas ir 2 līdz 8 gadus veciem bērniem. Pasaku klāstu plānots papildināt piedāvājot arvien vairāk mūsdienu autoru darbus.

Pasakas ierunājuši visdažādāko profesiju cilvēki – sākot no Latvijas Radio radiobalsīm, tai skaitā Sandra Glāzupa, Gunārs Jākobsons, Arita Grīnberga un pats Maestro Raimonds Pauls, un beidzot ar Latvijā zināmiem aktieriem, mūziķiem un sportistiem. Artūrs Skrastiņš, Zane un Vilis Daudziņi, Harijs Spanovskis, Rūdolfs Plēpis, Kaspars Znotiņš, Vera Singajevska, Indra Burkovska, Santa Didžus, Vaira Vīķe-Freiberga, Martins Dukurs, Artūrs Irbe, Kaspars Daugaviņš, Artūrs Šilovs, Rihards Bukarts, Harijs Vītoliņš ir tikai dažas no personībām, kas uzrunās klausītājus.

Pasaku ilustrācijas ir veidotas ar mākslīgā intelekta rīku palīdzību. Latvijas Radio pasaku lietotni var bez maksas lejupielādēt vietnēs „App Store” vai „Google Play”:  https://qrco.de/bex2Mg Šobrīd tā pieejama viedtālruņu lietotājiem.

Lietotni izstrādāja IT sistēmu un digitālo risinājumu izstrādātājs SIA „Efumo”.

Par Latvijas Radio

Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā. Latvijas Radio programmas nodrošina plašu saturu bērniem un jauniešiem, tostarp raidījumus “Lasām un pļāpājam”, “Piccolo meistarklase”, “Ciemos pie grāmatas”, “Greizie rati”, kas veicina interesi par literatūru, mūziku un kultūru. Apjomīgu daudzumu satura nodrošina arī leģendārais „Radioteātris”, kas piedāvā aktuālus radio iestudējumus un grāmatu lasījumus visām paaudzēm, kā arī īpašus projektus bērniem, piemēram, vakara pasaciņas, ko ierunājuši Latvijas hokeja izlases spēlētāji un treneri. 

Lai nodrošinātu ērtu un mediju patēriņa paradumiem atbilstošu satura pieejamību, viss Latvijas Radio saturs ērti pieejams Latvijas Radio lietotnē. Pēc pieprasījuma vai tiešraidē pieejamas jaunākās ziņas, ap 200 audio raidījumi un oriģinālsatura podkāsti, mūzika un tematiski mūzikas pop-up interneta kanāli. Viss saturs ērti klausāms jebkurā laikā bez maksas un komercreklāmām.

Latvijas Radio lietotni var lejupielādēt vietnēs „App Store” vai „Google Play” un tā pieejama arī Android Auto un Apple CarPlay lietotājiem.

Latvijas Radio kanālu grupa ar 33,89 % radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina Kantar TNS auditorijas dati par 2023. gadu. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 726 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio 

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv